Nederlands grootste shortlease specialist
Altijd all-inclusive, alleen zelf tanken!
Bedrijfswagen lease

WLTP

Als u de autobranche een beetje in de gaten houdt, dan heeft u vast en zeker wel eens gehoord over de nieuwe WLTP. Het is een nieuwe meetprocedure voor de uitstoot van auto’s. Bij het produceren van auto’s moeten fabrikanten laten weten hoe zuinig de auto is en wat de uitstoot is. Dit kan niet aan de autofabrikanten zelf overgelaten worden, want dan zou er behoorlijk mee gesjoemeld worden. In de jaren ‘80 is daarom de voorganger van de WLTP geïntroduceerd, de NEDC-test. NEDC staat voor New European Driving Cycle. Elke autofabrikant werd verplicht gesteld om deze standaard meetprocedure uit te voeren voor een nieuw geproduceerde auto. Over de betrouwbaarheid valt tegenwoordig te twisten en u kunt zich voorstellen dat deze test behoorlijk verouderd is. Daarom is de WLTP in het leven geroepen, oftewel de Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure. Uiteraard klopt deze nieuwe wetgeving helemaal in de vraag naar duurzame mobiliteit.

Welke invloed heeft de nieuwe WLTP?

Deze nieuwe manier van meten zorgt ervoor dat de voorwaarden zijn aangescherpt en dat er een realistischere situatie wordt nagedaan. De uitstoot van personenauto’s en bedrijfswagens wordt op deze manier nauwkeuriger gemeten. Hiervan is het gevolg dat de CO2-uitstoot bij de meeste auto’s hoger uitvalt dan voorheen. Een gevolg hierop is dat de BPM zal stijgen, want een hogere uitstoot betekent een hogere BPM. De WLTP is dus van invloed op de belasting die we betalen over motorrijtuigen. Wel heeft de overheid ervoor gekozen om een rekentabel te maken met als doel om het BPM gelijk te houden. Deze tabel is nog niet gemaakt, omdat er binnen de EU nog geen overeenstemming is. Daarom worden de uitslagen teruggerekend tot de oude rekenmethode, de NEDC. Een verhoging van de BPM is voor veel auto’s het gevolg.

In september 2017 is de nieuwe WLTP al ingegaan voor alle auto’s die daarna zijn geïntroduceerd. Vanaf september 2018 zijn ook nieuw geproduceerde auto’s onderhevig aan de nieuwe WLTP. De verwachting is dat in september 2019 de WLTP ook ingaat voor alle nieuw verkochte auto’s. De verwachting is dat vanaf januari 2021 de WLTP volledig ingevoerd is.

Shortlease is de oplossing

Als u in uw bedrijf beschikt over een compleet wagenpark, dan is het verstandig om dezelfde auto’s te bestellen als waarmee het huidige CO2-voetafdruk berekend is. Op het moment dat u de CO2-limieten aanpast wordt de keuze beperkt tot zuinigere auto’s en zullen sommige auto’s uit de mogelijkheden verdwijnen. De WLTP zorgt ervoor dat autoprijzen omhoog gaan en dat brandstofverbruik verandert. Dit kan eventueel van invloed zijn op leasebudgetten. U kunt overstappen naar elektrische auto’s, de WLTP heeft namelijk geen invloed hierop.

Shortlease bij Shortleasemarkt is de oplossing om meestal te ontkomen aan de nieuwe regelgeving rondom de WLTP. Dit komt vanwege het feit dat wij auto’s uit voorraad leveren die voorlopig nog onder het oude regime vallen. De WLTP kan dus bijvoorbeeld geen invloed uitoefenen op de bijtelling die u moet betalen. Dat is een groot voordeel van shortlease. De WLTP is net als de nieuwe regelgeving rondom de IFRS een reden om te kiezen voor shortlease. Dit heeft vooral te maken met het feit dat u kunt inspelen op de trends en ontwikkelingen die er spelen. De WLTP is hier een groot voorbeeld van. Ook nieuwe ontwikkelingen rondom brandstof vinden al plaats. Een voordelig leasecontract in 2019 betekent niet dat dit nog steeds de voordeligste lease in 2020 is. Kies daarom altijd voor een flexibele shortlease. Onze adviseurs vertellen u er graag alles over.

© ShortleaseMarkt - Genoemde prijzen zijn exclusief BTW, op basis van 48 mnd / 10.000 km, basisuitvoeringen en brandstof benzine.       Disclaimer - Cookie en Privacy Policy