Nederlands grootste shortlease specialist
Altijd all-inclusive, alleen zelf tanken!
Bedrijfswagen lease

Bijtelling in de toekomst

Een feit is dat de overheid de regels aanpast op basis van de trends en ontwikkelingen in de automarkt. Daarnaast speelt duurzaamheid een grote rol, welke ook wordt uitgedrukt in het bijtellingspercentage. De kleine groep mensen die elektrisch rijdt is aan het groeien tot een grote groep zakelijke en privé gebruikers. Dit is een ontwikkeling waar de overheid op moet inspelen om ervoor te zorgen dat niet te veel auto’s in de gunstige klasse terecht komen. Zo speelt dit op dit moment voor elektrisch rijden, maar zo is de verwachting dat auto’s op waterstof ook een dergelijke ontwikkeling gaan doormaken. Als zakelijke rijder is het belangrijk om deze beweging in de gaten te houden. Een auto leasen met een looptijd van 36 maanden of langer is daarom echt niet meer van deze tijd. Shortlease is de oplossing.

Wat kunt u als zakelijke rijder verwachten van de bijtelling?

De overheid wil de regels versoepelen om het beter begrijpbaar te maken voor leaserijders. Uiteraard begrijpen wij dat de overheid meegaat met de trends die spelen om ervoor te zorgen dat de inkomsten van bijtelling niet dalen. De marktwerking mag niet teveel beïnvloedt worden, want zakelijke rijders willen altijd auto’s met een laag bijtellingspercentage rijden. In het algemeen gaat de overheid uit van de volgende standpunten wat betreft de bijtelling en andere belastingen in de komende jaren:

  • In 2020 moeten er nog maar 2 bijtellingscategorieën, namelijk 4% en 22%
  • De BPM gaat omlaag met in totaal 12%
  • De motorrijtuigenbelasting gaat met 2% omlaag
  • Vanaf 2019 gaan verschillende dieselvoertuigen zonder roetfilter meer belasting betalen
  • Elektrische auto’s worden goedkoper
  • Plug-in hybrides worden duurder, want het aantal kilometers wat elektrisch wordt gereden valt minder uit dan verwacht

Dit zijn momenteel de plannen die de overheid aan het uitwerken is om de automarkt op de volgende manier te beïnvloeden:

  • Meer stimuleren van duurzaam autorijden
  • Vereenvoudigen van de belastingregels rondom autorijden

De verwachting is dat de bijtelling voor zakelijke rijders de komende jaren aantrekkelijker wordt, omdat de 22% geldende bijtelling dan over een lagere consumentenprijs wordt gerekend. Dit heeft weer te maken met de daling van de BPM. Als autodealers de lagere BPM doorberekenen in de prijzen van auto’s is dit het geval. Alle auto’s zullen uiteindelijk in de 22% regel vallen. De uitzondering zijn youngtimers, auto’s van 15 jaar of ouder. Hierover betaalt u 35% bijtelling over de restwaarde. Deze bijtelling kan elk jaar worden aangepast naarmate de auto ouder wordt.

© ShortleaseMarkt - Genoemde prijzen zijn exclusief BTW, op basis van 48 mnd / 10.000 km, basisuitvoeringen en brandstof benzine.       Disclaimer - Cookie en Privacy Policy