Nederlands grootste shortlease specialist
Altijd all-inclusive, alleen zelf tanken!
Bedrijfswagen lease

Bijtelling

Bijtelling is een begrip waar u als zakelijke rijder met een leaseauto niet omheen kunt. Het gaat hier om de belasting die we moeten betalen over de privé kilometers die we rijden met zakelijke auto’s. De overheid ziet dit namelijk als een vorm van inkomen en daar moeten we helaas allemaal belasting over betalen. We zouden dit verhaal in combinatie met een shortlease erg kort en bondig aan u kunnen vertellen als de regels voor alle auto’s gelijk zouden zijn. Dit is natuurlijk niet het geval en daarom wordt bij de keuze voor een auto rekening gehouden met het bijtellingspercentage. Hoe hoog de bijtelling is wordt weer door meerdere factoren bepaald. Het is verstandig om u daar goed over in te lezen, alvorens u een keuze maakt voor een auto. Ook wagenparkbeheerders en ondernemers met personeel in dienst moeten goed op de hoogte zijn van deze informatie. Er kunnen soms veel kosten worden bespaard. Bij Shortleasemarkt kunnen we u alles vertellen over de bijtelling in combinatie met een shortlease contract.

De rekensom van bijtelling

De leaseauto uitzoeken die in uw situatie het meest voordelig is kan niet zonder een berekening van de bijtelling. De hoogte van dit percentage wordt bepaald door de volgende twee factoren:

  • Prijs van de auto
  • Specifieke grammen CO2 uitstoot

Auto’s krijgen allemaal een milieulabel, zoals bijvoorbeeld A voor erg milieuvriendelijke auto’s. Veel mensen hebben de neiging om te kijken naar dit label bij het uitkiezen van een auto die gunstig is voor de bijtelling. Dit is een fout, want dit heeft geen invloed hierop. Het aantal grammen CO2 uitstoot heeft de grootste invloed op de bijtelling die kan variëren van 0% tot 25%. Deze vorm van belasting wordt van de catalogusprijs van de auto gehaald en bij uw jaarlijkse inkomen opgeteld. Over dat totale bedrag betaalt u inkomstenbelasting. Dit geldt wel alleen pas als u jaarlijks minimaal 500 privé kilometers rijdt met uw zakelijke auto.

Stel u gaat een auto leasen met een catalogusprijs van 20.000 euro. De CO2-uitstoot zorgt ervoor dat er een bijtellingspercentage van 20% op deze auto zit. U betaalt dan 4000 euro bijtelling per jaar. Uw inkomen is jaarlijks 30.000 euro. Het inkomen waar u dan belasting over moet betalen is 34.000 euro.

Bijtelling auto van de zaak

Ondernemers moeten hun personeel vaak gedwongen voorzien van auto’s, omdat ze anders hun werkzaamheden niet uit kunnen voeren. Voor grote wagenparken wordt vaak een wagenparkbeheerder aangenomen. Een bedrijf kan ervoor kiezen om auto’s aan te schaffen, maar dit is een grote kostenpost op de balans. Daarom wordt er vaak gekozen voor leaseauto’s. Shortlease is de perfecte oplossing om leegstand te voorkomen en voor de auto’s die in gebruik zijn geldt vaak dat berijders kiezen voor auto’s met een laag bijtellingspercentage. Tegenwoordig zijn elektrische auto’s, mede dankzij deze regels erg interessant voor zakelijke leaserijders. Momenteel is dit percentage 4%, maar de bijtelling 2019 voor elektrische auto’s gaat omhoog. Plug-in hybrides hebben inmiddels hetzelfde percentage gekregen als gewone en zuinige auto’s. Dit komt omdat plug-in auto’s veel minder elektrische kilometers rijden dan verwacht. De overheid bouwt de voordelen op plug-in hybrides dus af. Vanaf 2017 geldt voor auto’s met een CO2 uitstoot van 106 gram per kilometer of meer een percentage van 22%. In sommige gevallen geldt een lager percentage als de auto voor het eerst op naam is gezet voor 1 juli 2012. In de toekomst wilt de overheid de regels van de bijtelling eenvoudig maken voor iedereen.

© ShortleaseMarkt - Genoemde prijzen zijn exclusief BTW, op basis van 48 mnd / 10.000 km, basisuitvoeringen en brandstof benzine.       Disclaimer - Cookie en Privacy Policy